En månad med Day One

Vi lever i en tid då allt vi tycker, köper, besöker, äter, lyssnar och tittar på dokumenteras i ett dussin olika sociala nätverk, öppet för alla (eller ett par hundra “vänner”) att ta del av. Dagboken kan kännas som ett ganska förlegat koncept i jämförelse, men på sistone har jag känt ett sug efter ett forum där jag kan skriva vad, hur och när jag vill, utan att behöva fundera på vad eventuella läsare ska tycka och tänka.

Day One är en dagbok för iPhone-generationen. Appen finns för både Mac och iOS och har stöd för Markdown, synkronisering via iCloud eller Dropbox och lösenordsskydd för dagboksinläggen. Man kan snabbt och enkelt lägga till bilder i dagboksinläggen, och alla inlägg lägger automatiskt till information om var jag är och hur vädret är. Använder man Day One på en iPhone 5s visar den också hur många steg man har gått under dagen. Alla dessa funktioner är valfria – man kan använda Day One som en vanlig textredigerare, om man vill – men de tillför oerhört mycket.

day-one-iphone_2

Tack vare dem kan jag snabbt publicera ett innehållsrikt inlägg utan någon större ansträngning från min sida. En bild, en plats och vädret där jag befinner mig, tillsammans med en kort bildtext, kan säga lika mycket som två paragrafer handskriven text i ett anteckningsblock. Mac-versionen har också stöd för de funktionerna, men det tar längre tid att gräva fram bilderna i Finder och plats och väder inkluderas inte automatiskt. Därför använder jag i regel iPhone-appen till att skriva kortare uppdateringar när jag är ute och rör mig, i regel med en bild till, och när jag ska skriva något längre tar jag fram min iPad eller Macbook.

I slutändan skriver jag merparten av mina Day One-inlägg på min iPhone, och det märks att det också är den plattform som utvecklarna fäster störst vikt vid. Day One ser riktigt, riktigt bra ut på iOS. En av de smartare funktionerna är en rad med knappar som visas i botten av textfönstret, ovanför tangentbordet. Där kan man bland annat lägga till bild, plats- och väderinformation och etiketter, redigera inlägget i Markdown-syntax, dela inlägget och visa en ord- och teckenräknare. Det är smått enastående hur Day One-utvecklarna Bloom har lyckats klämma in så mycket funktionalitet på en så liten yta, utan att det känns trångt eller komplicerat. Jag skulle inte riktigt beskriva iPad-versionen som en eftertanke, men det märks att appen utvecklades med iPhone i åtanke.

Day One erbjuder många fler funktioner än de som jag har beskrivit här – påminnelser, exportering av inlägg, fullskärmsläge på Mac – men det enda man egentligen behöver veta om appen är att den är oerhört enkel att använda. Jag vet inte om jag fortfarande kommer att föra dagbok om ett halvår, men jag kommer inte att kunna skylla på att jag inte gillar att skriva med penna och papper.

Day One kostar 38 kronor på iOS App Store och 75 kronor på Mac App Store.