Min iPhone-hemmaskärm

Hemmaskärmen på min iPhone, januari 2014

På nyårsdagen började bilder på människors iPhone-hemmaskärmar poppa upp på Twitter, märkta med hashtaggen #homescreen2014. Jag följde hashtaggen med stort intresse och bidrog också med min egen hemmaskärm, som du kan se i bilden till höger.

Det är intressant (på ett lite voyeuristiskt sätt) att granska folks hemmaskärmar, men det ger inte så mycket när man inte vet kontexten till dem. Varför har du tre appar i docken? Varför har du bara mappar? Varför kör du Twitters egna Twitter-klient? Dave Sparkys har publicerat en serie av gästinlägg om hemmaskärmar sedan en tid tillbaka, och jag har lånat hans intervjumall för att gå igenom min egen hemmaskärm. Du hittar svaren nedan.

What are some of your favorite apps?

  • Tweetbot är högst upp på listan. Jag har använt appen maniskt sedan dagen jag installerade den, och iOS 7-uppdateringen från oktober i år var ett enormt steg framåt – både estetiskt och funktionellt. Alla plattformar inräknade är det förmodligen det program jag har spenderat mest tid med under 2013. Jag hoppas att iPad-versionen får samma behandling snart.
  • Apropå appar som gynnades av iOS 7 – Safari. I mitten av 2013 började jag experimentera med att köra Chrome som min huvudsakliga webbläsare på iOS, men jag tror inte att jag har öppnat Chrome på varken iPad eller iPhone sedan iOS 7 släpptes. Safaris förbättringar från version till version är små på papperet, men de utgjorde en definitiv skillnad.
  • Reeder har varit min huvudsakliga RSS-läsare sedan ett par år tillbaka, och det är iPhone-versionen som används mest. Jag är dålig på att sätta mig ner i soffan och verkligen ta mig tid till att läsa, men Reeder är perfekt att plocka fram när jag har ett par minuter över på bussen, medan kaffevattnet kokar eller när jag väntar på en föreläsning. Och ja, året är 2014 och jag har en RSS-läsare på min topplista.
  • Den tystnad jag tidigare fyllde med musik har sedan förra året fyllts med diskussioner om spel, teknik och film, och appen som levererar diskussionerna till mig är Downcast. Valet föll på Downcast efter att jag hade förkastat Apples podcast-app och läst ett par sammanställningar om apparna på marknaden, och jag har inte haft någon anledning till att ändra mig.

Andra viktiga appar som hjälper mig att ta mig genom dagen är Fantastical, Clear+, Todoist, Instapaper och Runkeeper.

Which app is your guilty pleasure?

Tweetbot är kanske lite väl uppenbart, så jag säger Puzzle Quest 2 istället. Puzzle Quest 2 är ett match-3-pusselspel med rollspelsinslag (tänk Bejeweled kombinerat med Baldur’s Gate) vars turbaserade upplägg lämpar sig väldigt bra för snabba spelomgångar. Det verkar dessutom löjligt långt.

What is the app you are still missing?

Den här frågan blir svårare och svårare att besvara för varje månad som går. Något som jag fortfarande saknar är en riktigt bra, riktigt flexibel WordPress-app. Jag kör Poster just nu, men den har inte stöd för all funktionalitet i WordPress och lever dessutom på lånad tid sedan den och dess utvecklare köptes av Automattic. Jag hoppas att Automattic bygger vidare på Poster i form av en officiell WordPress-app. Vi har dock inte sett något som tyder på att så är fallet.

How many times a day do you use your iPhone?

För många, om man frågar människorna i min omgivning. Om jag kunde besvara den här frågan med en siffra skulle jag kanske hålla med.

What is your favorite feature of the iPhone?

Enkelheten. Den är på samma gång vacker och anspråkslös, och lägger nästan inga barriärer mellan mig och innehållet. Bristen på komplexitet är på gott och ont, men jag tycker definitivt att fördelarna överväger nackdelarna.

För att ta något mindre abstrakt: Spotlight. Speciellt sedan iOS 7 gav mig möjlighet att lägga alla spel jag har laddat ned (drygt 80 stycken) i samma mapp.