Apple firar Macens 30-årsdag

När du har tittat på videon bör du besöka Apples 30 Years of Mac, där du hittar en tidslinje med information om några av de viktigaste Mac-modellerna från de senaste 30 åren. Du kan också berätta vilken Mac som var din första och vad du använde den till.

Min första Mac var en Macintosh Classic II från 1991. Den hade en 16 MHz Motorola-processor, 2 MB RAM-minne och upp till 80 MB hårddiskutrymme. Det var den sista kompakta Macen med svartvit skärm. Mamma och pappa köpte den för en mindre förmögenhet när mamma började läsa på folkhögskola. När familjen skaffade en PC med Windows 95 ställdes Macen undan i en flyttkartong i gästrummet, och där låg den kvar tills jag hittade den i början av 2000-talet.

Mamma brukar beskriva den Macen som en skrivmaskin med skärm, vilket i ärlighetens namn ligger ganska nära sanningen, men jag överväldigas alltid av nostalgi när jag tänker på den. Jag skrev många dåliga noveller på den Macen.