Lista: Mina favoritsajter 2012

Under det gångna året har jag i högre grad börjat använda specialiserade appar för det jag tidigare gjorde genom webbläsaren – Tweetbot för Twitter, Reeder för RSS-flöden, Sparrow för e-post – men jag spenderar fortfarande majoriteten av min datortid tillsammans med Google Chrome. I den här listan har jag sammanställt de webbplatser som jag har använt lite mer och lite hellre under 2012.

The Verge

2012 var året jag slutade läsa Engadget. Det fanns flera anledningar till det, men den främsta var att det för första gången fanns en bättre källa till de senaste tekniknyheterna och -recensionerna: The Verge. Vox Medias tekniksajt är snabbare och bättre på både nyheter, recensioner och video än många av konkurrenterna, men det jag gillar bäst med The Verge är deras längre reportage om teknik, kultur och samhälle. Att de dessutom är en av få sajter som lägger tid och energi på att formge längre artiklar (som iPad Mini-recensionen) skadar inte heller.

longform

Longform

2012 var också året då jag började använda Instapaper. Varje skoldag under hösten har jag åkt buss 15 minuter på morgonen, 15 minuter på eftermiddagen, och den webbplats som mer än någon annan har sett till att jag har haft något att läsa under den halvtimmen är Longform. Longform är i princip Instapapers The Feature i bloggformat – en lista med länkar till långa, läsvärda artiklar om allt mellan kultur, nöje, media och politik. Ett enkelt koncept som lyckas tack vare skribenternas förmåga att varje dag gräva fram de bästa texterna på nätet.

polygon

Polygon

Den 24 oktober gjorde Vox Media, företaget bakom The Verge, inträde i spelmediebranschen med Polygon. Precis som syskonet The Verge erbjuder Polygon en blandning av nyheter, recensioner, videos och längre reportage. Det är en av väldigt få spelsajter som på stadig basis publicerar artiklar värda att läggas till i Instapaper. Polygon har lyckats locka till sig några av de vassaste skribenterna i spelmedia, och det reflekteras i kvaliteten på materialet.

giant-bomb

Giant Bomb

Giant Bomb och Polygon är bägge spelsajter, men det är ungefär där likheterna slutar. Medan Polygon har en ganska saklig inställning till det de skriver om har Giant Bomb gjort det till ett av sina kännetecken att skribenternas personligheter genomsyrar sajten och materialet. Polygon jobbar i huvudsak med text, medan Giant Bombs fokus ligger på filmer – ibland löjliga, ibland seriösa, och nästan alltid sevärda. Deras quick looks ger snabba inblickar i de senaste titlarna, varje torsdag spelar de något multiplayer-spel live tillsammans med sajtens besökare och deras podcast är förmodligen spelmediets bästa. Tillsammans erbjuder Polygon och Giant Bomb nästan allt jag behöver i spelbevakningsväg.

uncrate

Uncrate

Uncrate säger sig vara för “guys who love stuff”, och även om jag har lite svårt för den generaliserande beskrivningen – kvinnor dricker väl också whisky? – är det en målgrupp som jag skulle säga mig tillhöra. Sajten lägger upp bilder och beskrivningar av nya och ofta en smula udda produkter; produkter som smarta tekannor och gör det själv-set för gin. Jag upptäckte Uncrate först i slutet av året (genom en länk till en whiskyadventskalender, av alla saker), och sedan dess har jag återkommit dagligen för att plåga mig själv med fantastiska produkter som jag inte har råd med.