John Gruber sammanfattar teknikåret 2013

daringfireball.net →

…genom att recensera Quartz-skribenten Christopher Mims krönika på samma ämne. John Gruber skriver:

Was 2013 a seminal or particularly extraordinary year for technology? No, I’d say not. But it certainly wasn’t a “lost year”, by any measure. If indeed it was the year “smartphones became commodities”, how is that not a sign of remarkable progress?

20 years ago, dumb cellular phones were exorbitantly expensive and pagers were a thriving business; today, even commodity-level $100 pre-paid phones are full-fledged personal computers.

Gruber täcker många ämnen från året som har gått, men han fokuserar på Apple-kritikernas återkommande profetior om hur Apples brist på revolutionerande produktuppdateringar kommer att leda till företagets undergång. Om Apple inte släpper flygande bilar, jetpacks eller en TV-apparat som ställer hemelektronikbranschen på sin ände är Apples storhetstid över. När som helst nu…

Kritikerna har fått det här bakvänt. Stabil utveckling är ett tecken på en hälsosam bransch, medan revolutioner är tecken på en bransch som står stilla. Branscher med konstant utveckling har inte utrymme för omvälvande, ögonblickliga förändringar. Den enda anledningen till Apples iPhone förändrade mobiltelefonbranschen i grunden är att mobiltelefonbranschen hade suttit på händerna i fem år. Anledningen till att Apple, Google eller Microsoft inte kommer att upprepa det någon gång inom den närmaste framtiden är att branschen nu utvecklas i en stadig, hälsosam takt.

Med det sagt finns det många branscher närliggande datorer, surfplattor och mobiler som är redo för en sådan spark i baken. Jag hoppas att vi får se något åt det hållet under nästa år.