iA släpper Writer Pro till iPhone, iPad och Mac

Igår var jag på en heldag om sociala medier med Deeped Niclas Strandh och Sarah Bernhardt, och under de sammanlagt sju timmar jag spenderade i föreläsningsssalen hade jag iA Writer öppen hela tiden. När jag gick på Uniaden-möte senare på kvällen skrev jag mina anteckningar i ordbehandlaren, och när jag nu skriver ett inlägg om dess uppföljare – Writer Pro – skriver jag det i, you guessed it, iA Writer. iA Writer har haft en säker plats på min hemmaskärm sedan appen släpptes för två och ett halvt år sedan, så uppföljaren Writer Pro är ett givet köp.

Arbetsflödet i nya Writer Pro.
Arbetsflödet i nya Writer Pro.
Arbetsflödet i Mac-versionen av nya Writer Pro: Note, Write och Edit.[/caption]Den mest framträdande nyheten är att Writer Pro har fyra olika skrivlägen, med olika funktioner och typsnitt. I Note-läget formateras inte texten, vilket låter dig fokusera på att skriva. Write-läget är mer eller mindre hela iA Writer-appen, med samma typsnitt, design och Markdown-stöd. I Edit-läget ingår funktionen Syntax Control som används till att framhäva olika ordklasser, vilket är en ovärderlig funktion för författare som missbrukar adjektiv eller recensenter som återanvänder vissa adjektiv. Syntax control har dock inte stöd för svenska, och iA har inte några uttalade planer på att lägga till nya språk. Vi kan bara hålla tummarna för att det blir vår tur så småningom. Det sista läget i appen är Read, som stänger av redigeringsfunktionen.

Dropbox-synk, Markdown-highlighting på iOS och en del andra funktioner saknas fortfarande, men iA har lovat att släppa en stadig ström av uppdateringar. Writer Pro kostar 149 kronor på iOS och 149 kronor på Mac. Det är inte den billigaste ordbehandlaren på App Store, men det är uppföljaren till en av de bästa. Ge den en chans.

Uppdaterat: En svensk Writer Pro-användare har skrivit ett inlägg på Writer Pro:s forum och frågat om Syntax Control kommer att få stöd för svenska. iA:s Oli Studholme svarade att han inte kan prata specifikt om framtida uppdateringar, men han bekräftade att de planerar att stödja fler språk med tiden.