Bäst av Buy it for Life-subredditen

Som teknikintresserad köper jag många produkter med inbyggda bäst före-datum. Teknisk utveckling, nya programvaror och förändrade krav från min sida innebär att nästan all teknik jag omger mig med så småningom kommer att bli förlegad. Jag använder och förlitar mig på min MacBook Air, min iPhone 5s och mitt Xbox 360 dagligen, men om tre år kommer jag med största sannolikhet att ha ersatt alla tre med nya produkter.

På grund av det har jag börjat tänka mer långsiktigt när jag köper nya prylar. Jag är av åsikten att majoriteten av alla produkter som tillverkas är “tillräckligt bra”, och att företagen som tillverkar dem lever och frodas för att “tillräckligt bra” räcker för majoriteten av konsumenterna. Jag vill inte ha produkter som är tillräckligt bra. Jag vill ha produkter som är förbannat bra. Produkter som fyller sin funktion och fyller den väl, och gärna längre än ett eller ett par år.

För några dagar sedan hittade jag subredditen BuyItForLife (BIFL), där läsarna lyfter fram produkter som matchar den beskrivningen. Jag har valt ut några av de populäraste produkterna på subredditen och sammanställt dem i listan nedan. Alla är garanterat förbannat bra.

Fenix

Fenixlight

Fenixlight är inte en lika välkänd aktör på ficklampemarknaden som Maglite, men som en BuyItForLife-användare uttryckte det: “Maglite is the Bose of flashlights.” Fenix-ficklamporna har väldigt stark ljusstyrka, god batteritid och solid konstruktion, och har fått genomgående goda omdömen av användarna på BuyItForLife. Enligt KTR2:

If I were looking for a BIFL flashlight, I’d probably look at something from Fenix, or Zebralight. They both have GREAT reputations for quality amongst the flashlight geeks, and I’ve come to learn that reputations like that tend to be well-earned.

Leatherman Skeletool 2

Leatherman

En av de produkter som återkommer oftast på BuyItForLife är multiverktyget Leatherman, från det amerikanska företaget med samma namn. Företaget har tillverkat multiverktyg sedan 80-talet och några av Leatherman-användarna på Reddit har haft sina exemplar nästan lika länge. Användaren kabir240 hade följande omdöme:

I have used every single one of the tools that are on it many many times over again. I also use it at least once a day usually 5-6 times a day. It is invaluable and if I should ever lose it or it breaks beyond its 25 year warranty then I would buy a new one that very day. Maybe it’s just my lifestyle but I consider it to be more important than my mobile phone.

Chemex är inte bara förföriskt snygg – den gör också riktigt bra kaffe.
Chemex är inte bara förföriskt snygg – den gör också riktigt bra kaffe.

Chemex

Om du vill ha en kaffebryggare som gör grymt kaffe, har vacker design och håller hela livet är Chemex rätt väg att gå. Konstruktionen i glas, trä och läder innebär att den inte kommer att slitas ut efter ett par års användning. Det är inte det enklaste eller snabbaste sättet att brygga kaffe på morgonen (om det är vad du är ute efter bör du spana in Aeropress, som du kan läsa om längre ner) men köper du en Chemex kommer den att tjäna dig väl många år framöver. e_2 intygar:

When I heard that my folks broke their 20+ year old Chemex, I drove home to console them… no joke. It was a tool that got us all through many groggy mornings. […] After much searching, a replacement hand-blown 10 cup Chemex was found. Life slowly returned to normal.

Victorinox fick internationell spridning när amerikanska soldater tog hem dem till USA efter andra världskriget.
Victorinox fick internationell spridning när amerikanska soldater tog hem dem till USA efter andra världskriget.

Victorinox

Det andra namnkunniga företaget inom multiverktygsbranschen är Victorinox. Deras klassiska röda Swiss Army Knife har blivit synonym med fickknivar bland många konsumenter, och berättelser om hur knivar går i arv från generation till generation är vanliga. Så länge du inte tappar bort den (vilket är lätt hänt, på grund av dess storlek) kan du räkna med att använda den i många år. Som icekin uttrycker det:

I’ve put my Swisstool through mud, run over it with a car (accidentally), used it everyday for bending pieces of metal, stripping wires, cutting and except for a few nicks and dirt, it still works like new. […] And that precision click when it opens and closes? No one does it better than Victorinox.

Le Creusets produkter är svåra att ta miste på.
Le Creusets produkter är svåra att ta miste på.

Le Creuset

Le Creuset har tillverkat färgglada gjutjärnsgrytor sedan 1920, och deras tillverkningsmetod – och kvalitet – har inte förändrats nämnvärt under de senaste 90 åren. Deras produkter är inte billiga, men så håller de också bra mycket längre än din genomsnittliga OBH Nordica. Enligt monstersaur:

Le Creuset is the best there is. I may have spent $300 on my dutch oven but I have no regrets. Though I absolutely love my cast iron skillets from Lodge, you gotta have enamel for a dutch oven and theirs is the best there is.

Saddleback Leather

Saddleback Leather

För ett par månader sedan började jag leta efter en ersättare till min gamla plånbok, och efter att ha läst åtskilliga diskussioner om för- och nackdelar med olika produkter och tillverkare fastnade jag för en kreditkortshållare från Saddleback Leather. Ett par månader är inte tillräckligt mycket tid för att jag ska kunna uttala mig om produktens BIFL-status, men dess kvalitet har imponerat stort på mig så här långt. Att döma av diskussionerna på Buy it for Life håller deras väskor, bälten och andra produkter lika hög standard:

I’ve had a briefcase from them for about five years and I does age extremely well. I think using the term “best” us dangerous. Their leather is heavy thick and tuff as nails, not nearly as soft and supple as ‘fine’ leathers. I’m more interested its ability to take a beating and so far its held up beautifully.

Företagets slogan är “They’ll fight over it when you’re dead”, trots allt.

Zojirushi-termosarna kommer i flera olika utföranden och färger. Det här är inte den snyggaste.
Zojirushi-termosarna kommer i flera olika utföranden och färger. Det här är inte den snyggaste.

Zojirushi-termos

Vintern 2012 besökte jag Umeå universitets öppet hus. Jag anlände till Umeå runt klockan åtta på morgonen, och innan jag klev av på centralstationen bad jag kassörskan i bistron att fylla min termos med kaffe. När jag satte mig på tåget hem, tolv timmar senare, var kaffet fortfarande varmt. Jag har sålt fyra Zojirushi-termosar med den berättelsen. Två år senare tar jag med mig den till Umeå universitet dagligen, och den håller fortfarande kaffet varmare än någon termos jag har stött på.

Användarna på Buy it for Life delar min uppskattning för Zojirushis termosar:

I have burned my tongue on 6 hour old tea.
I have cooled a beverage with ice cubes that were unrefrigerated for 24 hours.
I have a Zojirushi thermos. The laws of thermodynamics do not apply.

Den klassiska Zippo-modellen har varit i bruk i över 50 år.
Den klassiska Zippo-modellen har varit i bruk i över 50 år.

Zippo

Zippo-tändaren kräver ingen närmare introduktion. Den har använts av USA:s militär i över ett halvt sekel, varit med i tusentals Hollywoodfilmer och tändarens design, som i princip har varit oförändrad sedan starten, har i sig blivit en populärkulturell ikon. Den håller en låga under nästan alla förhållanden, överlever i årtionden och kommer med livstidsgaranti, vilket gör den väldigt populär på BIFL:

I have my grandpa’s Zippo he got just after WWII. It works. Nuff said.

Aeropress

Aeropress

Det finns många saker som skiljer Aeropress från Chemex-bryggaren jag skrev om högre upp, men den mest uppenbara skillnaden är designen. Aeropress påminner mig om plaströret som mina morföräldrar hade i trädgården för att mäta hur mycket det har regnat. Det är inte en kaffebryggare du lämnar på köksbänken när kaffet är klart, men den har andra kvaliteter. Att brygga en kopp tar bara någon minut när man har lärt sig hur man gör, och städningen efteråt räknas i sekunder. Man kan bara brygga en kopp kaffe åt gången, men så är det en riktigt god kopp kaffe också.

Aeropressens plastkonstruktion är inte attraktiv, men den är stryktålig och garanterat tappa i diskhon-säker. Som BIFL-användaren grouch1980 uttrycker det:

I bought an aeropress French press coffee maker. It was about $30 on Amazon. The thing is built like a tank and makes a damn good cup of coffee.