Att göra-listor på rätt sätt: Clear

Det blev en hel del skriverier på teknikbloggarna när Realmac Software avslöjade att de jobbade på en Mac-version av deras to do-app Clear. Anledningen till uppmärksamheten var appens prislapp: 14.99 dollar (9.99 i lanseringspris). Den genomgående åsikten i kommentarsfälten verkade vara att Clear är en alldeles för enkel app för att motivera det priset. Kommentatorerna fick det fel. Enkelheten är anledningen till att Clear är värd 15 dollar.

Jag har använt Clear i ungefär en vecka, på både Mac och iPhonen. Innan jag började använda Clear gjorde jag mina shoppinglistor för hand, med penna och papper, så jag har inte särskilt mycket att jämföra med. Men Clear är verkligen fantastiskt så här långt. Jag gör listorna på Clear för Mac, de synkroniseras till Clear för iPhone över iCloud, och jag bockar av listan när jag står i butiken (om listan i fråga är en shoppinglista, vill säga).

Till funktionaliteten är alltså Clear mer eller mindre likadan som alla andra to do-appar. Dess genialitet ligger i utformningen. Mitt favoritordspråk i designsammanhang är Dieter Rams “good design is as little design as possible”, och Realmac Software måste ha följt samma princip när de utvecklade Clear. Dra listan nedåt för att skapa en ny punkt, håll ner fingret på en punkt för att flytta den, svep till höger för att markera som avklarad och till vänster för att plocka bort. Gesterna är mycket precisa och känns tillfredsställande.

Det är tydligt att Clear designades med en iPhone i åtanke; Mac-versionen känns inte riktigt lika intuitiv som sin lillebror. Behöver man en to do-app enbart för datorn eller med mer avancerade funktioner – kategorisering, påminnelser, kalender – finns det andra alternativ, men om man bara vill slippa leta efter papperslappar i innerfickorna när man går och handlar är Clear riktigt bra. Väl värt en hundralapp.