Scurvy Scallywags: En match 3 med personlighet

Scurvy Scallywags (7 kr) är ett match 3-pusselspel med pirattema från Ron Gilbert, en av utvecklarna bakom äventyrsklassiker som Maniac Mansion och Monkey Island. Match 3-genren är en av de mest sönderexploaterade på App Store, men jag var tillräckligt nyfiken på vad Ron Gilbert kunde hitta på med konceptet för att göra utrymme för en till på paddan. Jag blev inte besviken. Scurvy Scallywags har ett par intressanta twists som höjer den över andra titlar i genren.

Scurvy Scallywags

I Scurvy Scallywags tar spelarkaraktären och fienderna plats på spelbrädet med de andra pjäserna. Man slåss mot fienderna genom att matcha så att spelaren hamnar bredvid dem, och om man har högre attackstyrka än fienden vinner man striden. Man börjar i regel banorna med lägre attackstyrka än fienderna, vilket innebär att man måste undvika dem med strategiska matchningar tills man har byggt upp sin karaktär.

I Scurvy Scallywags faller inte nya pjäserna neråt, som i andra match 3-titlar, utan i den riktning som den senaste matchningen gjordes. Det innebär att man själv styr hur pjäserna ska falla, och därför inte har någon annan än sig själv att skylla när spelarkaraktären hamnar bredvid en boss med dubbelt så hög attackstyrka som spelaren. Snabbhet är inte till någon hjälp här. Tänker man sig inte för innan varje drag kommer man inte att överleva länge. Under och mellan matcherna kan man utveckla sin karaktär, utrusta den med bättre föremål och köpa nya förmågor och skepp för att göra karaktären starkare.

scurvy-scallywags_3

Det som gör att Scurvy Scallywags verkligen står ut från mängden är dock inte spelmekaniken, utan den charmiga presentationen, dialogen och karaktärerna. Ron Gilbert har demonstrerat sin förmåga att skriva roliga och personliga karaktärer gång på gång, och det är en välkommen nypa frisk luft i en genre som domineras av blänkande juveler och Inka-pyramider. I Scurvy Scallywags har han samarbetat med grafikern Clayton Kauzlaric, som tidigare jobbade med Gilbert på XBLA-titeln DeathSpank. DeathSpank hade en intressant presentation och charmig humor, men dess gameplay höll inte samma nivå. I Scurvy Scallywags faller alla bitar på plats.

Scurvy Scallywags kostar bara 7 kronor, och det enda in app-köpet i spelet är en blygsamt exponerad myntfördubblare (också den 7 kronor). Priset känns nästan för lågt. Scurvy Scallywags erbjuder mycket innehåll, och det genomsyrar innehållet med en charm som få spel i genren kan matcha. Sedan skadar det inte att det är sjukt beroendeframkallande också. Köp.